Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Wat voor soort zitgroep wil ik in mijn camper?

Campers zijn er in verschillende soorten indelingen: verschillende bedsoorten en keukensoorten, maar ook verschillende zitgroep opstellingen. Ook hierin zit veel verschil qua ruimelijke beleving, gordels en het totale gewicht en lengte van de camper. Hieronder bespreken we de meest voorkomende opstellingen. 
 

Dinette

De dinette is eigenlijk de oer oude zitgroep uit de camperwereld, bestaande uit een bank, een tafel, en nog een bank. Het voordeel hiervan is dat veel leefruimte geeft, bovendien is er nog een twee-persoons bed van te maken! Ook is het voor de fabrikant vrij 'goedkoop' te bouwen. Het nadeel is ook gelijk de reden waarom we hem steeds minder zien: het neem relatief veel ruimte in beslag en de ruimte in de cabine wordt eigenlijk niet betrokken bij het woongedeelte van de camper. Momenteel zien we de dinette eigenlijk alleen nog maar in campers welke veel slaapplaatsen nodig hebben, en dat zij meestal de alkoven 

Halve dinette

De opvolger van de al-oude dinette is de halve dinette. Deze bestaat uit een bank, een tafel, en draaibare voorstoelen. Een halve dinette neemt veel ruimte ruimte in beslag terwijl er qua zitplaatsen niks ingeleverd word. Door de cabinestoelen een dubbele functie te geven betrekken we de cabine plots bij de leefruimte. Bovendien zijn de cabinestoelen soms iets comfortabel van de bank achterin (uitzondering daargelaten, neem bijvoorbeeld de Carthago Liner-For-Two). Een halve dinette is echter iets duurder qua constructie en er is veelal geen bed meer van te maken. In een enkel geval een 1-persoonsbed (vaak i.c.m. een zijbankje) of een kleine kinderbed.

L-zit

De L-zit is eigenlijk een variant op de dinette of halve dinette. De naam laat weinig aan de verbeelding over, de bank in L-vorm heeft een meer geïntegreerde indruk en doet wat knusser aan. De tafel staat op een vaste tafelpoot in het midden van de zitgroep. Een L-zit is niet altijd zondermeer om te bouwen tot bed. Vaak is er er (al dan niet optioneel) een kinders (of indien er een zij-zit aanwezig is) een 1-persoonsbed van te maken. De doorgang naar de cabine kan soms iets smaller zijn doordat het tafelblad meer in het looppad staat. Sommige merken compenseren dat door simpelweg een kleiner tafelblad toe te passen.

 

Franse dinette / Face-to-Face

Een Franse dinette (ookwel Face-to-Face genoemd) is eigenlijk gewoon een dinette, maar dan zijdeling op de rijrichting geplaatst. Hierdoor heeft men een dinette en tóch de mogelijk om de cabinestoelen bij te draaien. Als men dat doet, creëert men een een gigantische zitgroep, welke desalniettemin weinig ruimte inneemt. Toch zijn er ook nadelen. Zo zijn er veelal achterin geen gordels mogelijk of moet, voordat men gaat rijden, de zitbank omgebouwd worden naar een zitplaats in de rijrichting of tegen de rijrichting in. Het looppad naar de cabine is veelal wat smalle doordat de tafelpoot (nog meer dan bij een L-zit) in de loopruimte staat.  Sommige merken compenseren dat door simpelweg een kleiner of klapbaar tafelblad toe te passen.

Rondzit

De koningsklasse der zitgroepen: de rondzit. Qua gezelligheid, ruimte en lichtinval gaat er eigenlijk niks boven de welbekende rondzit. Een zitgroep in U-vorm achterin de camper. Sommige merken maken er tegenwoordig een O-zit van voor het rondje 'helemaal door te trekken' (al dan niet met een uitschuifbare Chaise-Lounge). Rond de jaren '90 was de rondzit zeer populair en ondanks dat hij nooit helemaal weg is geweest zijn er steeds minder modellen. Een rondzit heeft namelijk een paar nadelen... de zitgroep zit achterin de camper, dat betekend dat de cabine nooit bij de leefruimte betrokken word. Ook is er vaak geen vastbed aanwezig en meestal geen garage voor fietsen mogelijk. Toch zijn er uitzondering: zoals bij-voorbeeld de unieke Carthago Liner-For-Two!

Bar-zit

Een Bar-zit is een variant op de dinette, maar de banken en tafel hebben plaats gemaakt voor een groot bureau met een luxe pilotenstoel. Veelal zijn de cabinestoelen ook bij te draaien. Hiermee heeft de zitgroep meer weg van rijdend kantoor. Nadeel van de Bar-zit is dat het relatief veel ruimte vraagt voor slechts 1 extra zitplaats achterin. Daarom word de barzit meestal gecombineerd met een lange zij-bank. Echter vraagt dit nog meer ruimte. Zodoende ziet men de barzit meestal alleen bij de langere campers of campers zonder vastbed. 

 

Zij-zit of zij-bank

Sommige modellen zijn voorzien van een zij-bank. Soms is dit een klein bankje om de voeten op te leggen, soms zijn dit lange banken welke als extra slaapplaats benut kunnen worden. Voordeel van een zij-zit of zij-bank is soms ook dat er van de zitgroep een extra slaapplaats gemaakt kan worden.