Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Winterbanden voor u camper: Verplicht of niet verplicht?

Met uw camper richting het buitenland en richting de sneeuw. Let dan op wat voor banden uw camper heeft, in sommige landen mag u niet zomaar met alle banden de weg op. Hoewel veel mensen dan direct denken aan winterbanden is dit vaak niet verplicht, maar zijn er vele andere alternatieve. Zo hoeft u niet altijd met 2 sets banden (zomer- en winter-) te werken. 

 

Het verschillen tussen zomer-, winten- en all-seasonbanden

Zomerbanden, Winterbanden & All-Seasonbanden...

Er zijn drie soorten banden: een zomerband, winterband en all-seasonbanden. Zomerbanden presteren het beste onder droge omstandigheden maar slechter bij winterse neerslag. Winterbanden presteren beter onder winterse omstandigheden, maar juist weer slechter bij droog weer en slijten dan harder. All-Season banden zijn een gulle middenweg. Het verschil tussen deze banden ontstaat uit een ander compound (samenstelling) van het rubber. De hardheid van het rubber is van grote invloed op de grip van een band. Het compound rubber wat gebruikt wordt in winterbanden presteert vanaf 7 graden Celsius en lager beter dan het compound wat we terugvinden in de zomerband. Daarnaast zit er verschil in de afvoercapaciteit van de band. Een winterbanden kan meer water afvoeren dan een zomerband, waardoor de kans op aquaplaning afneemt. Daarnaast zorgen deze grotere profielen wel voor minder contactoppervlak bij droog wegdek. Afhankelijk van de temperatuur wordt dit gecompenseerd door het gunstige temperatuurbereik door het toepassen van een ander compound. 


Waaraan herken je een zomerband? 

Een zomerband kent geen speciaal teken of symbool op de band, vaak kunt u op de website van de fabrikant terugvinden voor welk seizoen deze band in aanmerking komt. In de regel geldt: als er geen teken of symbool aanwezig is betreft het een zomerband


Waaraan herken je een winterband?

Een winterband is voorzien van een logo bestaande uit een bergop met daarin een sneeuwvlok (codering: 3PMSF). Alleen een term of modelbenaming met 'Winter' of dergelijke termen maakt een band nog een erkende winterband. Toch kan het voorkomen dat je deze codering op een All-Season banden tegen komt. Voor de wetgever voldoet deze band dan aan de winterband-eisen en is het voor de wet een winterbanden, toch kan de fabrikant er voor kiezen om hem marketingtechnisch als een all-seasonband te adverteren, omdat de eigenschappen voldoende zijn voor de classificatie winterband, maar het ontwerp duidelijk beoogd is als all-seasonband. 


Waaraan herken je een All-Seasonband?

Een All-seasonband herken je aan het All-seasonlogo. Dit bestaand uit vier vakjes met daarin een sneeuwvlok, golven, een blad en een zonnestraal. 

 

Banden met een M+S codering

Banden met een M+S codering...

Geheel ten onrechte denken veel mensen dat een M+S codering gelijk staat aan een winterband. Dit is echter onjuist! Banden met een M+S codering hebben de eigenschap om modder en sneeuw beter af te voeren door het toepassen van speciale profilering en groeven. Een M+S band presteert dus beter op moeilijker begaanbaar terrein zoals zand, modder en sneeuw. Deze codering zegt echter niks over het compound (het temperatuurbereik) van de band of de waterafvoercapaciteit. Zowel zomerbanden, winterbanden als all-seasonbanden kunnen voorzien zijn van deze codering. Vanzelfsprekend zal men deze codering vrijwel altijd op een winterband tegenkomen. Maar er zijn ook zomerbanden met een M+S codering. Dit zijn banden met een compound (temperatuurbereik) en waterafvoercapaciteit van een zomerband, maar welke toch de speciale profilering hebben om goed te presteren in zachter terrein zoals zand, modder en sneeuw. Veel 'Camperbanden' zijn zomerbanden met een M+S codering omdat men met een camper vaak op zachtere ondergrond rijden/parkeren zoals gras op campings. De M+S codering kan u dus zowel op een zomerband, winterband als all-seasonband aantreffen. 

 

Wanneer is een winterband voor de wetgever een winterband...?

In de Europese wetgeving is vastgelegd dat banden met een logo van een winterband (3PMSF: Bergtop met sneeuwvlok) erkend worden als winterband. Echter word in sommige landen een M+S-band als ook voor de wet als winterband gezien (terwijl het dit technisch soms niet is). Dit terwijl de fabrikant zijn band als zomerband in de markt kan positioneren. Zo kan het zijn dan een zomerband met een M+S codering voor de wetgever toch gezien wordt als winterband (afhankelijk van land)!

 

Winterbanden: Waar en wanneer verplicht onder uw camper?*

Land
 Winterbanden verplicht?
 Van / Tot?
 Opmerkingen
Nederland
 Nee
 -
Sneeuwkettingen verboden
België
 Nee
 -
-
Luxemburg
 Ja
 -
Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden
Frankrijk

 Nee

 -

Winterbanden en sneeuwkettingen alleen verplicht op bepaalde wegen wanneer aangegeven met een verkeersbord
Duitsland

 Nee -In winterse omstandigheden zijn één van de drie volgende banden verplicht:
  •  Een band met M+S codering (dit mag dus in theorie een zomerband zijn)**
  •  Een all-seasonband**
  •  Een winterband

** Alleen indien de productie datum van de band vóór '18 is (zie DOT-code). 

Sneeuwkettingen zijn verplicht indien dit met een verkeersbord wordt aangegeven
 Zwitserland
 Nee
 -
Wel kan men een boete krijgen voor het veroorzaken van hinder door het voeren van onjuiste banden. Bijvoorbeeld te langzaam rijden in winterse omstandigheden omdat u zomerbanden heeft. 

Sneeuwkettingen zijn verplicht indien dit met een verkeersbord wordt aangegeven.
 Italië

 Nee

 -

Slechts in bepaalde gebieden (o.a. Aostavallei) geldt dat winterbanden verplicht zijn van 1 november t/m april. Daarnaast kan op sommige wegen winteruitrusting verplicht zijn wanneer dit wordt aangegeven door een verkeersbord. 

Winterbanden met een snelheidsindicatie L, M, N of P zijn verboden tussen 16 mei en 14 oktober. 
 Denemarken
 Nee
 -
-
 Noorwegen Nee -Wel is het verplicht om in winterse omstandigheden banden met meer dan voldoende profiel te voeren. 

Sneeuwkettingen zijn onder bepaalde omstandigheden wel verplicht.
 Zweden
 Ja
 -
Winterbanden zijn verplicht onder winterse omstandigheden
 Finland

 Ja

 1/12 - 1/3
 

Winterbanden zijn verplicht van 1 december t/m 1 maart.
In het poolgebied (Lapland/Rovaniemie) zijn winterbanden verplicht van 15 oktober t/m de laatste dag van april
 Tsjechië
 Ja
 1/11 - 1/4
Winterbanden zijn verplicht van 1 november tot en met 1 maart. Daarnaast zijn winterbanden verplicht in winstere omstandigheden. 
 Slowakije
 Ja
 -
Winterbanden verplicht onder winterse omstandigheden
 Slovenië Ja 15/11 - 15/4Winterbanden verplicht van 15 november tot en met 15 maart.

Sneeuwkettingen zijn verplicht onder winterse omstandingheden indien u op dat moment geen winterbanden voert. Voor sneeuwkettingen geldt een maximum snelheid van 50km/u
 Kroatië


 Ja


 -


Winterbanden verplicht onder winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij ijzel of sneeuwval van meer dan 5cm
 Bulgarije
 Ja
 1/11 - 1/3
Winterbanden verplicht van 1 november tot 1 maart
 Estland
 Ja
 1/12 - 1/3
Winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart
 Finland
 Ja
 1/12 - 28/2
Winterbanden verplicht van 1 december tot en met 18 februari
 IJsland
 Ja
 1/11 - 15/4
Winterbanden verplicht van 1 november tot en met 15 april
 Letland
 Ja
 1/12 - 15/3
Winterbanden verplicht van 1 december tot en met 15 maart
 Litouwen
 Ja
 10/11 - 1/4
Winterbanden verplicht van 1 november tot 1 maart
 Macedonië
 Ja
 15/11 - 15/3
Winterbanden verplicht van 15 november tot en met 15 maart
 Montenegro
 Ja
 15/11 - 31/3
Winterbanden verplicht van 15 november tot en met 31 maart
 Roemenië
 Ja
 1/11 - 31/3
Winterbanden verplicht van 1 november tot en met 31 maart
 Servië
 Ja
 1/11 - 1/4
Winterbanden verplicht van 1 november tot 1 april
 

Wat maakt een Camperband anders dan een reguliere band?

Een camperband is speciaal ontwikkeld voor campers, omdat deze vaak andere eisen stellen dan de reguliere bedrijfswagenbranche. De criteria van een camperband zijn vastgesteld in de zogenaamde CP-eisen. Deze CP-eisen zijn o.a. verbeterde rij-eigenschappen bij een ongelijke gewichtverdeling van het voertuig (een typische camper-eigenschap), een verstevigde wang welke zorgt voor minder vervorming door gewichtverplaatsing in bochten, een robuster loopvlak ter vermindering van ongelijke bandenslijtage en verhoogde veiligheidsaspecten.

 

Nieuwe banden voor uw camper bestellen?

Bent u opzoek voor nieuwe banden voor u camper? U kunt deze bestellen bij Linders Kampeerauto's in Bakel. Wij leveren zowel zomer-, winter- als all-seasonbanden. Eventueel voorzien van 3PMSF of M+S codering. Ook leveren wij speciale camperbanden zoals de Michelin Agilis Camping banden of de Continental Vanco Camper band. Deze banden presteren vaak beter op zachte ondergrond en voldoen aan de speciale CP-campereisen. De Michelin Agilis Camping banden zijn tevens voorzien van het M+S keurmerk. Weten wat deze camperbanden kosten? Neem dan contact met ons op! Wij kunnen ook veel lichtmetalen velgen leveren voor uw camper.

(*)Informatie o.v.b.v. wijzigingen in wet- en regelgeving