Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Trekgewichten op kenteken bij een camper...

Wat kan/mag mijn camper trekken?

Nieuwe camper

De meeste nieuwe opbouwcampers mogen zo'n 2.000kg trekken (buscampers veelal 2.500kg, tandema-assers veelal 1.800kg). Let hierbij op dat keuzes van diverse opties en accessoires het trekgewicht negatief kunnen beïnvloeden. Veelal geldt, hoe groter de camper, hoe minder trekgewicht. Wilt men nog meer dan 2.000kg willen trekken met een opbouwcamper, dan komt men veelal uit op campers op een ander chassis van de veel gebruikte Fiat Ducato. Een camper op MAN TGE of Volkswagen Crafter mag veelal 2.400kg trekken, de Iveco Daily zelfs 3.500kg. Wilt men meer dan 2.500kg trekken met een buscamper? Dezelfde onderstellen (TGE en Crafter) mogen in buscampervorm maar liefst 3.000kg trekken.


Buscampers:

Fiat Ducato: 2.500kg

VW Crafter / MAN TGE: 3.000kg


Opbouwcampers:

Fiat Ducato: 2.000kg

Fiat Ducato Tandem-as: 1.800kg

Mercedes-Benz Sprinter: 2.000kg

Mercedes-Benz Spinter Tandem-as: 2.000kg

VW Crafter / MAN TGE: 2.400kg

Iveco Daily: 3.500kg


Raadpleeg altijd de folder voor de correcte trekgewichten.

Bestaande camper

Hoeveel uw camper mag trekken kunt u terugvinden in de folder.

Bij een gebruikte camper staat het ook op uw kentekenbewijs, daaraast kunt u het ook raadplegen op de website van het RDW via deze link

U kijkt dan onder het kopje 'BASIS' bij 'GEWICHTEN'. U kunt het bij een nieuwe folder ook raadplegen in de folder. 


Let op, sommige opties/accessoires kunnen het trekgewicht negatief beïnvloeden. 


Let daarom ook op het totaal combinatiegewicht van uw camper + aanhanger.


Staat er geen trekgewicht vermeld? Dan leest u onderaan deze pagina de mogelijkheden.

 

Wat mag ik met mijn rijbewijs trekken?

B rijbewijs

Een aanhanger welke met een maximum toegestane massa van maximaal 750kg. Het totaal combinatiegewicht mag méér zijn dan 3.500kg (dus maximaal 4.250kg).


Een aanhanger welke een maximum toegestane massa van maximaal méér dan 750kg. Het totaal combinatiegewicht mag niet meer zijn dan 3.500kg (ongeacht het daadwerkelijke gewicht van de aanhangwagen). 

BE / B 96 rijbewijs

B96: Een aanhanger waarbij het totaal combinatiegewicht niet zwaarder is dan 4.250kg.


BE (gehaald na 19 januari 2013): Een aanhanger met een maximum toegestane massa van maximaal 3.500kg. 


BE (gehaald voor 19 januari 2013): Een aanhanger ongeacht de maximum toegestane massa. 

C1 rijbewijs

Een aanhanger welke met een maximum toegestane massa van maximaal 750kg. Het totaal combinatiegewicht mag niet meer zijn dan 7.500kg. Wilt u met C1 rijbewijs een aanhanger trekker welke méér weegt dan 750kg? Dan moet u het C1E-rijbewijs halen (E achter C1), ongeacht of u al in bezit bent van E (of 96) achter B. 

Uiteraard moet de auto de aanhanger kunnen trekken, de trekhaak goedgekeurd zijn voor het trek- en kogeldruk gewicht.

De regel dat het trekkend voertuig zwaarder moet zijn dan de te trekken last in sinds enkele jaren afgeschaft.

 

Wat als er geen trekgewicht staat vermeld op het kentekenbewijs van mijn camper?

In geval van een gebruikte camper: Staat er géén trekgewicht vermeld op het kentekenbewijs van uw camper dan zijn er drie mogelijkenden.

 

Tot 750kg

Indien er op uw trekhaak een typeplaatje aanwezig dat vermeldt dat deze goedgekeurd is voor tenminste 750kg, dan mag u tot 750kg trekken ookal staan er geen trekgewichten op het kenteken vermeld. Tenzij zij bijzondere bepalingen is vermeldt dat u camper expliciet géén aanhangwagen mag trekken.

 

Let op, recent heeft er een wijziging plaats gevonden bij het RDW, waardoor 0kg trekgewicht op kenteken betekend dat er ook echt niks getrokken mag worden. Eventueel kunt u bij de RDW navragen of er intern wel trekgewichten bekend zijn, dan kunnen deze eventueel nog bijgeschreven worden. 

Aanvullingsblad

Als u met uw voertuig een aanhangwagen gaat trekken met een totaal gewicht van meer dan 750kg. en er staan geen trekgegevens op uw Voertuigbewijs, dan moet u het kentekenbewijs laten aanpassen. 

Heeft u een kentekenbewijs van vóór april 1998 voor een personenauto of van vóór februari 1999 voor een lichte bedrijfswagen en daarbij een aanvullingsblad met de trekgewichten, dan hoeft u het kentekenbewijs niet aan te laten passen (het kán/mag echter wel). Dat aanvullingsblad is in principe nog steeds geldig.

Aanpassen kenteken

Als u met uw voertuig een aanhangwagen gaat trekken met een totaal gewicht van meer dan 750kg. en er staan geen trekgegevens op uw Voertuigbewijs, dan moet u het kentekenbewijs laten aanpassen. 

Voor aanpassing van het kentekenbewijs stuurt u een brief naar de RDW, met daarin het verzoek om het trekgewicht op het kentekenbewijs te laten vermelden. Met de brief stuurt u mee:

Het complete originele kentekenbewijs, als uw kentekenbewijs vóór 1 juni 2004 is afgegeven,
of het originele Voertuigbewijs (Deel IA), als uw kentekenbewijs op of na 1 juni 2004 is afgegeven.

Indien de trekgegevens bij de RDW bekend zijn:
Zijn de trekgegevens van uw voertuig bekend bij de RDW, dan krijgt u het aangepaste kentekenbewijs of het aangepaste voertuigbewijs na ongeveer 10 werkdagen thuis gestuurd.

Indien de trekgegevens bij de RDW onbekend zijn:
Als de trekgegevens van uw voertuig niet bekend zijn bij de RDW, dan zijn er twee mogelijkheden:

U ontvangt een brief met het verzoek om het voertuig te laten keuren. de RDW adviseert u om contact op te nemen met de importeur of fabrikant van de auto. Aan de hand van een verklaring van de importeur of fabrikant kunnen de trekgegevens door de RDW op het Voertuigbewijs worden geplaatst. De verklaring van de importeur of fabrikant en een begeleidende brief stuurt u naar de RDW in Veendam.