Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Opbouwnummer

Wat is mijn opbouwnummer? Waar kan ik het vinden? Wanneer heb ik het nodig?

Wat is een opbouwnummer?

In tegenstelling tot de autobranche maakt de camperbranche geen gebruik van chassisnummers, maar van opbouwnummers. Dit kunt u zien als het chassisnummer van de opbouwfabrikant welke de camper bouwt. Onderdelen en dergelijke kunnen alleen besteld worden aan de hand van opbouwnummer. 


Wanneer heb ik mijn opbouwnummer nodig?

U heeft u opbouwnummer nodig wanneer u onderdelen wilt bestellen of wanneer u een werkplaatsafspraak inpland waarbij onderdelen besteld moeten worden. Heeft u uw camper nieuw bij ons gekocht? Dan hoeft u uw opbouwnummer niet te vermelden, want wij hebben deze in ons systeem staan. Voor de merken Carthago en Hobby volstaat het chassisnummer.


Verschil chassisnummer en opbouwnummer

Het chassisnummer zegt alleen iets over het chassis van de camper (vaak Fiat of Renault). Het opbouwnummer zegt iets over het campergedeelte van uw camper. Het chassisnummer is dus niet hetzelfde als een opbouwnummer. Daarom kunnen wij alleen onderdelen bestellen op basis van het opbouwnummer.

 

Waar kan ik het opbouwnummer vinden?

Optie 1: In het onderhoudsboekje van uw camper
Het opbouwnummer staat vrijwel altijd in het onderhoudsboekje van uw camper. Dit is dus het boekje waar u uw jaarlijks verplichte waterdichtheidscontroles in af laat stempelen (dit is dus niet het Fiat-onderhoudsboekje of het instructieboek!). Indien u dit onderhoudsboekje niet heeft kunt u het ook terugvinden op de camper op een van onderstaande plekken. 

Optie 2: Type-plaatje op de camper zelf (zie onder)
Veelal kunt u het opbouwnummer ook terugvinden op het typeplaatje in de camper. Waar dit typeplaatje zich bevindt verschilt per merk en bouwjaar. Hieronder kunt u vinden waar. 

Let op, het opbouwnummer is NIET hetzelfde als het chassisnummer!

 

Knaus-groep
Knaus, Weinsberg, Wilk,  Tabbert & Morelo

Optie 1: Bij de Knaus-groep merken vindt u bij de nieuwere modellen (vanaf eind jaren '00) het type-plaatje vaak op de dwarsbalk onder de motorkap. Wanneer u de motorkap open doet ziet u direct vooraan een witte, grijze of zwarte sticker zitten met daarop het opbouwnummer. Dit nummer begint vrijwel altijd met de letter 'W'. 

Optie 2: Iets oudere modellen van de Knaus-groep (begin en medio jaren '00) hebben het typeplaatje vaak in een van de deursponningen staan. U doet dan de passagiersdeur op van de cabine en ziet dan in de sponning en witte, grijze of zwarte sticker zitter met daarop het opbouwnummer. Dit nummer begint vrijwel altijd met de letter 'W'. 

Optie 3: Merken uit de Knaus-groep staat het opbouwnummer (tot begin jaren '00) op een zwarte sticker op de bekisting van de zitbank aan de kant van de bestuurderscabine. U doet de chauffeursdeur open en kijkt áchter de bestuurdersstoel op de bekisting van de zitbank. Daar vindt u een zwarte sticker met het opbouwbouw-nummer.  Dit nummer begint vrijwel altijd met de letter 'W'. 

Optie 4: Bij de oudere modellen van eind jaren '80 en begin jaren '90 vinden we het opbouwnummer soms op een grijs metalen plaatje in het interieur ter hoogte van de opbouwdeur (toegangsdeur van de camper). 

Hymer-Groep
Hymer, Bürstner, Dethleffs, Sunlight, Carado, LMC, TEC, Niesmann+Bischoff, Laika

Optie 1: Bij veel Hymer-groep merken treft u het opbouwnummer op een grijze sticker op de sideskirt van de camper. Vaak aan de passagierskant nabij het achterwiel. Dit nummer begint vrijwel altijd met de letter 'V'


Optie 2: Bij de wat oudere modellen (begin jaren '90) staat het opbouwnummer van op een typeplaatje in het interieur nabij de opbouwdeur (toegangsdeur van de camper). Dit nummer begint vrijwel altijd met de letter 'W'

 

Overige merken

Uw lokale dealer van uw merk kan u vertellen waar u het opbouwnummer terug kunt vinden. Vaak ik het op een van de bij de andere genoemde plekken. 

Carthago-groep

Carthago & Malibu

Optie 1: Bij Carthago is het opbouwnummer direct gekoppeld aan het chassisnummer, het chassisnummer volstaat. U kunt het chassisnummer het gemakkelijkste terugvinden op uw kentekenbewijs. 

 

Hobby-groep

Hobby & Fendt

Optie 1: Bij Hobby is het opbouwnummer direct gekoppeld aan het chassisnummer, het chassisnummer volstaat. U kunt het chassisnummer het gemakkelijkste terugvinden op uw kentekenbewijs. 

 

Onderdelen besteld zonder opbouwnummer kunnen niet retour worden genomen indien deze foutief blijken!

 

* Het gaat hier dus niet om het onderhoudsboekje van de fabrikant van het onderstel (Fiat), maar het onderhoudsboekjes van de camperfabrikant (bijvoorbeeld Knaus). 

   Dit is het boekje waar u ook uw jaarlijkse waterdichtheidscontroles in af laat stempelen. 

** Merken van de Hymer-groep zijn o.a. Hymer, Carado, Dethleffs, Sunlight, Bürstner, LMC, Niesmann+Bischoff, Clou, Arto, Flair en TEC