Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Overnachten met de camper:
Vrijkamperen, Camperplaats, Campercamping of Camping?

Het grote voordeel van een camper is dat u veel mobieler bent, zeker wanneer uw vakantie een wat groter rondtrekkend karakter heeft. Ook de overnachtingsmogelijkheden zijn diverser dan met anders kampeermiddelen. Zo kunt u vrij kamperen of u overnacht op een camperplaats, campercamping of camping. Wat zijn de verschillen en de voor- en nadelen?
 

Vrij kamperen

Vrij kamperen betekend dat u overnacht op een plek welke eigenlijk geen functie heeft als overnachtingsplek. Dit kan zijn op de parkeerplaats van de kerk of bij de lokale supermarkt. Let wel op, dat in steeds meer landen vrij kamperen verboden is. In landen zoals Noorwegen, Zweden, Finland en Schotland kun je nog legaal vrij kamperen. Ook in Frankrijk en Zwitserland mag het nog, maar zijn er wel strenge regels. Zo mag je in Frankrijk uitsluitend vrij overnachten op parkeerplaatsen van 19:00u tot 9:00u en in Zwitserland mag het alleen in de bergen boven de boom grens indien uit het zicht van huizen. In Engeland, Italië en Spanje mag je vrij kamperen op privé terrein met toestemming van de eigenaar. In vrijwel alle andere landen is het verboden. Bij het vrij kamperen mag in vrijwel alle landen geen "campinggedrag" vertoont worden. Dus officiëel mogen er geen luifel uit en geen BBQ's, tafel en stoelen buiten. Vaak is er ook een maximale duur van 24uur, daarna moet men weer vertrekken.


Het grote voordeel van vrij kamperen is dat je vrij bent van verplichting (je bepaald zelf hoe laat je aankomt en hoe laat je vertrekt), het kost niks, en je ontdekt de mooiste plekjes. Het nadeel is natuurlijk dat er geen voorziening zijn, de verblijfsduur beperkt is en men zelf goed dient na te denken of de plek veilig is om de nacht door te brengen. 

Voordelen:

+ Ontelbaar veel overnachtingsplekken

+ Maximale vrijheid

+ Gratis

+ Mooie plekjes

+ Altijd plaats

Nadelen:

- Lang niet overal toegestaan

- Beperkte veiligheid

- Maximaal 24 uur

- Geen campinggedrag toegestaan

Camperplaats

Een camperplaats is een legale overnachtingsplaats uitsluitend voor campers. De kenmerken van een camperplaats zijn dat deze vaak sobere voorzieningen hebben (hierbij gaat men uit van de zelfvoorzienendheid van een camper). Vaak zijn er geen voorzieningen of uitsluitend een sani-zuil waar men tegen een kleine betaling om het x-aantal dagen zijn water kan tappen/lozen en het toilet kan ledigen. Sanitairgebouwen komt men (over het algemeen) niet tegen op een camperplaats. Een camperplaats is opgezet met het oog een korte overnachtingsmogelijkheid te bieden voor self-supporting campers. Stroom zal dus ook vaak niet, of slechts beperkt voor handen zijn. Ook is er een maximale verblijfsduur van 72 uur (of korter). Het voordeel is dat een camperplaats dezelfde vrijheid biedt al vrij kamperen. Men kan aankomen en vertrekken wanneer men wilt, maar niet reserveren (dus camperplaats vol is pech hebben en opzoek naar een andere overnachtingsplek).. Indien de camperplaats betaald is (er zijn ook veel gratis camperplaatsen) vindt de betaling vaak plaats via een parkeerautomaat of dient men bij een lokale middenstander te betalen.


Bijkomend voordeel is dat camperplaatsen vaak dicht bij bezienswaardigheden liggen en daardoor een strategischere locatie hebben dan veel campings. Vaak geldt dat hoe dichter de camperplaats bij een toeristische trekpleister is, hoe soberder de camperplaats is. Er zijn ruim opgezette plaatsen, maar er zijn ook camperplaatsen waar men deur-aan-deur staat en welke écht gezien moeten worden als handige overnachtingsmogelijkheid dichtbij de lokale touristische trekpleister (maar niet meer dan dat).

 

Voordelen:

+ Flexibele overnachtplek

+ Gratis of beperkte kosten

+ Dicht bij bezienswaardigheden

+ Soms (beperkte) voorzieningen

Nadelen:

- Beperkte voorzieningen

- Maximaal 72uur (of minder)

- Geen of beperkte voorzieningen

- Reserveren niet mogelijk

 

Wist u ook dat er diverse sani-punten zijn, waar u niet mag overnachten maar waar u vrij terecht kunt voor het uitvoeren van service aan uw camper, zoals water tappen/lozen en toilet ledigen. Niet elk sani-punt is automatisch een camperplaats, dus ga goed na of u aldaar ook mag overnachten.

 

Campercamping

Een redelijk nieuw fenomeen zijn de zogenaamde campercampings. Deze overnachtingsplekken zitten tussen een camperplaats en een camping in. Vaak zijn het zeer luxe camperplaatsen of sobere campings welke uitsluitend toegankelijk zijn voor campers. Op een campercamping zijn voorzieningen zoals water tappen/lozen, toilet ledigen en walstroom altijd aanwezig. Ook is er vaak een sanitairgebouw op locatie. Ook is het mogelijk om een overnachtings-plek te reserveren en vaak kan er langer gekampeerd worden dan 72 uur. Het verschil met een camping is dat er uitsluitend campers welkom zijn en de infrastructuur en voorziening specifiek op campers zijn gericht. Een campercamping is dan ook (t.o.v. een 'gewone' camping) het gehele jaar geopend. 

Voordelen:

+ Voorzieningen aanwezig

+ Reserveren mogelijk

+ Compleet ingericht op campers

Nadelen:

- Duurder

Camping

Het fenomeen camping hoeven wij u natuurlijk niet uit te leggen. Een luxe overnachtingsplek met alle voorzieningen, veilig achter "de slagboom". Uiteraard zijn er hier mogelijkheden om water te tappen/lozen, toilet te ledigen, stroom te pakken en gebruik te maken van het sanitair gebouw. Vaak zijn er hier t.o.v. en campercamping nog extra voorzieningen zoals een campingwinkeltje, een receptie en soms zelfs een zwembad en overige vrijetijdsinvullingen. Het nadeel van een camping is echter dat men niet altijd compleet ingespeeld is op het voorzieningen niveau van een camper en dat men vaak moet reserveren voor aankomst. Ook bent u tamelijk gebonden qua aankomt- en vertrektijden. Kort overnachten wordt ook niet altijd op prijs gesteld en soms zijn geldt er een minimum aantal overnachtingen. Omdat een camping vaak wat groter is van opzet zal de afstand tot centrum of bezienswaardigheid in verhouding iets meer zijn dan een camperplaats. Daarnaast zijn veel camperaars ook buiten het seizoen op pad, en veel campings zijn buiten het kampeerseizoen niet geopend. 

Voordelen:

+ Alle denkbare voorzieningen aanwezig

+ Reserveren mogelijk

+ Veilige overnachtingsplek

+ Ruime opzet

Nadelen:

- Duurder

- Reserveren vaak verplicht

- Vaak minimum aantal overnachtingen

- Beperkt flexibel aankomst/vertrek

- Vaak verder van centrum

- Buiten seizoen vaak gesloten

 

Wist u dat: Van alle camperaars...

68% wel eens of uitsluitend op een camperplaats staat
65% wel eens of uitsluitend op een camping staat
2% het liefste vrij kampeert
19% ook in de winter met de camper weg gaat
61% wel eens douched in de camper
99% wel eens het toilet in de camper gebruikt
80% regelmatig in de camper kook