Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Voor- en nadelen van een camper met vierwielaandrijving versus voor- & achterwielaandrijving...

Zo'n 95% van de campers is voorzien van voorwielaandrijving en dat is niet voor niks. In het overgrote deel van de gevallen is voorwielaandrijving de beste keuze voor de gemiddelde camperaar. Toch zijn er campers leverbaar met vierwielaandrijving. Waarom zou je kiezen voor een camper met vierwielaandrijving?
 
 

Voordelen van een camper met  vierwielaandrijving

Het voordeel van een camper met vierwielaandrijving mag duidelijke zijn... 4 aangedreven wielen zorgen ervoor dat er meer tractie kan worden overgebracht waardoor met de acceleratiekrachten beter op het wegdek kwijt kan en in slechte ondergrond (zand, modder, gras) zal men dan ook minder snel vast komen te staan. Er zijn in de camperwereld twee soorten vierwielaandrijving:

 

Statische vierwielaandrijving

Statische vierwielaandrijving is een wat eenvoudigere variant met vierwielaandrijving. Deze varianten kennen we in de camperwereld veelal vanuit de Mercedes-Benz Sprinter. Deze vierwielaandrijving dient veelal manueel ingeschakeld te worden en is niet "Smart". Dit wil zeggen dat deze zijn aandrijfkrachten niet optimaal verdeeld over alle vier aangedreven wielen door dat er een minder intelligent systeem met minder sensoren aanwezig is. Een statische vierwielaandrijving zorgt ook vaak voor een wat zwaardere en hogere camper. 

Dynamische vierwielaandrijving

Dynamische vierwielaandrijving kennen we in de camperwereld veelal vanuit de MAN TGE en de Volkswagen Crafter. Dit systeem onderscheid zich doordat het geen extra rijhoogte genereerd en nauwelijks negatieve invloed heeft op de rij-eigenschappen. Bovendien worden alle vier de wielen continue afwisselend voorzien van de juiste tractie-hoeveelheid afhankelijk van de situatie. Deze systemen kennen we ook wel als de vierwielaandrijvingssystemen uit de personenautowereld zoals dat van Nissan, Toyota en Volkswagen. Dit complexer systeem is over het algemeen wel duurder dan de simpelere 'Statische vierwielaandrijving'. 

 

Daarnaast biedt vierwielaandrijving meer veiligheid, omdat de camper minder snel uit koers zal raken. Ook bij het trekken van zware lasten (aanhangen met motoren e.d.) kan vierwielaandrijving een positieve invloed hebben op de rij-eigenschappen. Voor een "de gemiddelde camperaar" met een B-rijbewijs segment camper wegen de nadelen van (voornamelijk statische-) vierwielaandrijving vaak niet op tegen de voordelen. Het is dan ook belangrijk zowel de voor- als nadelen goed naast elkaar te zetten.

 
 

Nadelen van een camper met vierwielaandrijving

Duurder

Nadeel van camper met vierwielaandrijving is dat deze door de ingewikkelde techniek een stuk duurder is dan een camper met voorwielaandrijving of achterwielaandrijving. 

Zwaarder

Door de extra benodigde techniek is een camper met vierwielaandrijving ook zwaarder dan een camper zonder deze aandrijvingsvorm. Dit zorgt ervoor het de B-rijbewijs grens dan ook al snel in zicht komt en dat men eerder zal moeten opteren voor zwaardere (en duurdere) chassisvarianten. 

 

Toenemende hoogte

In sommige gevallen word de camper ook een stuk hoger wanneer men deze besteld op vierwielaandrijving. Dit komt doordat de techniek onder het chassis relatief veel ruimte benodigd. (Voornamelijk bij 'Statische vierwielaandrijving') 

Verminderde rij-eigenschappen

Een zwaardere en hogere camper heeft ook nadelige gevolgen voor de rij-eigenschappen. (Voornamelijk bij 'Statische vierwielaandrijving'). 

 

Nog altijd NIET geschikt voor Off-Road

Veel mensen denken met een vierwielaandrijving een camper te bezitten welke ook geschikt is voor Off-Road capaciteiten. De avontuurlijke foto's in de brochures dragen vaak vaak bij aan dit idee. Toch is een camper met conventionele camper-opbouw (m.u.v. buscampers) per definitie NIET geschikt voor het rijden in ruig terrein, ook al is deze voorzien van vierwielaandrijving. Dit komt omdat vrijwel alle camperbouwers gebruik maken van een dragende opbouw welke vaste verbindingen heeft met het chassis. Het overmatig torderen van het chassis kan ernstige schade veroorzaken aan de opbouw. Zei die een 'echte' Off-Road camper willen zullen zich moeten wenden tot een camper-bouwer welke speciale chassis-opbouw-combinaties maakt waarbij de combinatie zich afzonderlijk van elkaar van laten veren en torderen. Uiteraard helpt vierwielaandrijving wel bij het verkrijgen van extra grip bij slechte weers-omstandigheden en 'gladde' ondergrond. U komt dus minder snel vast te staan in sneeuw, grasvelden op zandpaden. Wegen met extreem slecht wegdek als grote kuilen, keuvels en stenen en rotsen dienen met een vierwielaangedreven camper met conventionele opbouw (m.u.v. buscampers) ten alle tijden vermeden te worden.

Minder ruimte dubbele bodem

Door de extra techniek is er minder ruimte mogelijk om een dubbele bodem te creëren. Er zijn dus minder opbergmogelijkheden. 

 
 

Conclusie

Een camper met vieraandrijving heeft dus zeker voordelen, maar deze voordelen wegen slechts in enkele gevallen op tegen de nadelen. Voor een normale B-rijbewijs camper, zonder zeer zware motor welke geen zware lasten hoeft te trekken wegen praktisch gezien de voordelen bij statische vierwielaandrijving niet op tegen de nadelen. Dynamische vierwielaandrijving biedt echter de voordelen van vierwielaandrijving zonder de nadelen van o.a. hoogte, zwaartepunt en verminderd bochtgedrag. Desondanks zijn er toch mensen welke hiervoor kiezen vanwege de sportieve uitstraling. Mensen met een grotere, zwaardere camper met een krachtigere motor kunnen profijt hebben van vierwielaandrijving met name wanneer men vaak in slechtere ondergronden verkeert. Ook hen wie regelmatig in slechtere ondergrond rijdt (zandpaden/strand) kan baat hebben bij een camper met vierwielaandrijving. Naast voorwiel- en vierwielaandrijving kunt u wellicht ook nog opteren voor een camper met achterwielaandrijving.