Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Een camper kopen: Waar moet ik op letten?!

Aankooptips voor als u een camper koopt...

De aanschaf van een camper is niet zomaar iets. Vaak is het de grootste aanschaf van uw leven na uw huis. Daarom is het belangrijk dat u een aantal dingen goed overweegt voordat u tot koop overgaat. Hieronder kunt u een aantal dingen doorlezen waar u zeker op moet letten bij aanschaf van een nieuwe, jong gebruikte of tweedehands camper.

Bovenstaande link geeft u meer informatie over de verschillende soorten campers welke er zijn.

De informatie hieronder vervelt u meer over dingen waar u op moet lopen gedurende het aankoopproces!

 

Denk goed na over de indelingen

Campers zijn er in veel soorten en maten. Kiest u voor een alkoof, een buscamper, een integraal of misschien een semi-integraal camper? Alle vier modellen hebben voor- en nadelen. Wilt u weten wat de verschillen zijn tussen deze modellen en welke voor- en nadelen deze hebben. Klik dan op de link hieronder om alle specificaties van de betreffende modellen te zien. Daarnaast moet u ook goed overwegen wat voor indeling dat u wilt, met name wat voor bed. Het bed is in een camper namelijk erg bepalend voor de rest van uw camper. Of u bijvoorbeeld fietsen in een garage mee wilt nemen of een afsluitbare slaapkamer wilt hebben hangt allemaal samen met wat voor bed u kiest. Voor meer informatie over alle bedvarianten klikt u op de link hieronder.

 

Motorisering

Niet elke camper heeft dezelfde motorisering. Met name in het verleden werden er nog wel eens campers geleverd met een wat beperkter motorvermogen. Met name in combinatie met een automatische transmissie is het verstandig een wat krachtige motor te nemen zodat u ook in bergachtig gebied vlot boven weet te geraken. Welke motorisering u minimaal moet hebben is erg afhankelijk van het model en type camper, maar wij adviseren u graag. Ook is het eventueel een overweging om te kiezen tussen een handgeschakelde of automatische versnellingsbak. Hoewel de automaat steeds meer aan populariteit wint in de camperwereld is het aanbod gebruikte campers met een automatische versnellingsbak nog altijd vrij beperkt. 

BOVAG Garantie

Een camper is een kostbaar, maar ook gecompliceerd product. Wanneer er achterstallig onderhoud aanwezig is kunnen de onkosten al snel fors oplopen. Het is daarom altijd aan te raden een camper met BOVAG-garantie aan te schaffen. Zo kunt u bij eventuele gebreken aanspraak maken op deze garantie. Het is niet alleen het motorische gedeelte waarmee u risico loopt, met name in de opbouwapparatuur zitten grote risico's qua onkosten. Wanneer u bijvoorbeeld problemen krijgt met uw koelkast, boiler of kachel kunnen de reparaties soms erg duur uitvallen. Koopt u een camper met BOVAG garantie dan zullen deze euvels in de garantieperiode kosteloos hersteld worden. Ook vochtschade is een enorm groot risico, met name bij wat oudere campers. Vrijwel alle gebruikte kampeerauto's worden bij Linders Kampeerauto's voorzien van een algehele controle van het opbouwgedeelte en afgeleverd met BOVAG garantie. Het kopen bij een zogenaamde makelaar komt soms betrouwbaarder over, maar weet dat de effectieve koop geschied tussen u en de vorige eigenaar en dat er ook via een makelaar vaak nog geen garantie van toepassing is.

 

Lekkages & Vochtschade

Het aller grootste risico bij de aanschaf van een gebruikte camper zit hem over het algemeen niet in het chassis, maar in de opbouw. De grootste risico factor is de aanwezigheid van vochtschade. De bouw van een camper bestaat uit meerdere componenten opgebouwd uit vaak een houten constructie. Dakplaten en zijwanden sluiten door middel van kitnaden aan elkaar aan. Wanneer hier een lekkage optreedt kan hier ernstige schade ontstaan door verrotting van het hout van de constructie. Helaas is deze vochtschade niet altijd zichtbaar omdat veel campers aan de binnenzijde zijn afgewerkt met decorplaten. Een uitgebreide vochtmeting kan hierbij helpen. En zijn verschillende soorten vochtmeters welke door verschillende materialen heen kunnen meten. Vraag daarom altijd of er een waterdichtheidscontrole uitgevoerd is. Ook bij campers met een houtvrije opbouw (zoals Carthago) is een waterdichtheidscontrole van groot belang. Vocht kan namelijk ook problemen zoals kortsluiting, het werken van fineerafwerkingen of vochtplekken geven. Een waterdichtheidscontrole wordt bij ons standaard uitgevoerd bij aanschaf van een gebruikte camper met BOVAG-garantie. 

Onderhoudshistorie

Vraag altijd naar de onderhoudshistorie, niet alleen van de onderstel maar ook naar dat van de opbouw. Vrijwel al onze campers worden voorzien van een nieuwe APK-keuring en krijgen een onderhoudsbeurt. Daarnaast krijgen deze een algehele controle van de opbouw. Let ook op de vervangingstermijn van de distributieriem (mits de camper niet voorzien is van een ketting). De distributieriem moet gemiddeld om de 6 jaar vervangen worden. De vervaningstermijn van de distributieriem wordt bij vrijwel alle gebruikte campers welke wij afleveren gecontroleerd en indien nodig vervangen. Wij informeren u graag verder over de voorwaarden. 

 

RDW registratie 'Kampeerauto'

Niet elke camper is zijn leven als kampeerauto begonnen. Om gebruik te kunnen maken van de vele fiscale voordelen van een camper zoals het kwart-tarief wegenbelasting moet uw camper officieel als 'kampeerauto' gekeurd zijn. Vaak kunt u dit zijn aan een code M1SA of N1SA op het kentekenbewijs. Indien deze code niet aanwezig is ziet de RDW/Belastingdienst uw camper niet als kampeerauto en profiteert u dus niet van de fiscale voordelen. Bovendien is het bij later omgebouwde bussen erg belangrijk om te informeren of men wel BTW en BPM heeft afgedragen.

Ex-verhuurcampers

Met name in Duitsland, maar ook in Nederland is er een grote verhuurmarkt. Veel van deze camper komen na 1 tot 3 jaar op de markt als gebruikte campers. Het kopen van een ex-verhuurcamper hoeft geen probleem te zijn, wel dient u er rekening mee te houden dan een verhuur camper van 1 jaar oud een vergelijkbare gebruiksduur (met name van de opbouw) heeft gekend van een camper van 4 á 5 jaar. Dit betekent dus dat men eerder voor onkosten en slijtage komt te staan. Daarom moet de marktwaarde van een ex-verhuurcamper hierop aangepast te worden. 

 

Gewicht

Veel campers zijn eigenlijk te zwaar om nog op rijbewijs B bereden te mogen worden. De gewichten welke op het kenteken vermeldt staan stroken vaak niet met de realiteit. Daarom is het bij aanschaf van een gebruikte camper altijd aan te raden om deze voor aanschaf op de weegbrug te zetten en te kijken of er nog een reëel laadvermogen overblijft. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn ook kleinere compacte campers soms al te zwaar, omdat deze bijvoorbeeld een kleine toegestane maximum massa hebben. 

Stalling en parkeren

Wilt u uw camper op de openbare weg gaan parkeren dan dient u eerst in het APV (Algemene Plaatselijke Verorderning) van uw gemeente te informeren wat de regels zijn omtrent het parkeren van een camper op de openbare weg. Deze regels verschillen namelijk nog al per gemeente. Anders is het ook handig om te informeren naar een stallingsplaats. Let dan voornamelijk op het gemak van ophalen van uw camper, de hoogte (niet alle caravanstalling zijn hoog genoeg) en bij voorkeur een stroomaansluiting. Uiteraard kunt u uw camper ook buiten stallen.

 

Risico's van het kopen in het buitenland

Uiteraard moet u ook in Nederland waakzaam zijn voor de risico's van zo'n grote aanschaf maar met name als u overweegt een camper in het buitenland (bijvoorbeeld Duitsland) te kopen dient u extra waakzaam te zijn op oplichting, gestolen campers en risicovolle BPM-constructies.

 
 

Durf vragen te stellen

Met deze informatie heeft u de grootste risicofactoren van de aanschaf van een camper uitgesloten. Heeft u nog vragen, schroom dan niet om deze te stellen via onderstaand formulier. Na al deze tips kan eindelijk de voorpret beginnen, de zoektocht naar uw droomcamper. Neem daarom eens een kijkje bij onze gebruikte campers of blader door meer dan 100 leverbare nieuwe campers op onze website!

 
Wij hebben uw campervraag ontvangen.
U ontvangt zo snel mogelijk van ons een antwoord. Of kom even langs in onze showroom te Bakel!


Met vriendelijke groet,

Linders Kampeerauto's
Dealer Knaus & Carthago kampeerauto's
Oops. An error occurred.
Click here to try again.