Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Gewicht & Rijbewijs van een camper...

Belangrijke informatie over gewichten & rijbewijzen van een camper

"Alle campers zijn te zwaar"; een veel gehoorde opmerking op menig camperplaats en camping. Maar is dat nu wel waar? En hoe weet je of je camper daadwerkelijk te zwaar is? Wanneer kun je je camper nog op B-rijbewijs besturen? Wat zijn de risico's als ik aangehouden wordt? Kan elke camper zomaar op C-rijbewijs gezet worden? Allemaal vragen welke wij bijna dagelijks te horen krijgen. Met deze pagina willen wij u wegwijs maken in de ingewikkelde materie van de campergewichten en rijbewijzen. 


De eerste stelling "Alle campers zijn te zwaar" is misschien wat te kort door de bocht, maar het geeft wel aan dat er inderdaad een wrijving is tussen wetgeving en werkelijkheid. De "Maximum Wettelijke Toegestane Massa" (MWTM) zegt tot hoever u de camper mag beladen. Het kan zijn dat u de camper technisch zwaarder mag beladen dan dat u vanwege uw rijbewijs mag. De technische laadcapaciteit noemt men "Maximum Technisch Toegestane Massa" (MTTM). Deze MTTM is afhankelijke van het chassis van uw camper. De MWTM (Maximum Wettelijk Toegestane Massa) is afhankelijk van uw rijbewijs (B of C(1)). 


MTTM "Maximum Technisch Toegestane Massa" = In hoeverre de camper technisch beladen mag worden (afhankelijk van chassis)

MWTM "Maximum Wettelijk Toegestane Massa" = In hoeverre de camper wettelijk beladen mag worden (afhankelijk van rijbewijs)


Op deze pagina vertellen wij u meer over de MWTW (Maximum Wettelijk Toegestane Massa).

Meer informatie over de MTTM (Maximum Technisch Toegestane Massa) lees u hier. 

 
 

Welk rijbewijs registreer ik mijn camper?
Oftewel: Welke Maximum Wettelijke Toegestane Massa (MWTM) kies ik?

B-rijbewijs

Wat mag ik met mijn B-rijbewijs rijden?

Met een B-rijbewijs mag u een camper rijden tot maximaal 3.500kg. Deze grens word bij veel campers al snel overschreden (sneller dan men denkt). Dit gewicht is het gewicht zoals u zich op de weg begeeft, dus in principe inclusief belading, personen, huisdieren en handbagage. 

Welke camper is geschikt voor B-rijbewijs?

Een camper is geschikt voor B-rijbewijs indien het rijklaargewicht op kenteken minder is dan 3.500kg. Hoe het rijklaargewicht (wettelijk rijklaargewicht) op het kenteken wordt bepaald leest u in onderstaande tabel. Let op, in principe kan een camper met een rijklaargewicht van 3.499kg ook aan deze eis voldoen. Het laadvermogen is dan echter maar 1kg en daarmee niet erg reëel. 


In landen als België en Duitsland dient er minimaal 75kg per extra geregistreerde zitplaats te zitten tussen het rijklaargewicht en de MWTM. 


Of uw camper uiteindelijk onder 3.500kg blijft is afhankelijk van het ledig gewicht van uw camper, de hoeveelheid opties/accessoires en uw belading. Bij een nieuwe of origineel Nederlandse camper is het lediggewicht op kenteken veelal zonder gemonteerde opties/accessoires (luifels, fietsenrekken e.d.). Bij een geïmporteerde camper kan het gewicht op kenteken afwijken (zie tabel onderaan deze pagina). 


Rekenvoorbeeld:

Basis Lediggewicht    2.750kg

Opties/Accessoires       300kg (afhankelijk van uw wensen/aanwezige opties!)

Rijklaartoeslag              185kg (volgens DIN norm)

Passagier                       75kg

Inboedel                       140kg + (afhankelijk van uw wensen)

Totaal gewicht           3.450kg


In bovenstaand voorbeeld zou dus een chassis geadviseerd zijn met een "maximum technisch toegestane massa" van tenminste 3.450kg. Ga goed na hoeveel kilo's aan opties en accessoires toevoegd bij het configureren van uw nieuwe camper. Uw dealer kan u op basis van de prijslijst een gedetailleerde gewichtsberekening maken. Denk daarnaast goed na hoeveel inboedel u meeneemt. Denk hierbij aan kleding, proviand, fietsen, campingspullen, stroomhaspels, oprijblokken en meer. Zorg ten alle tijden dat de technisch laadcapaciteit (MTTM) altijd voldoende is.

Kan een zwaar chassis tóch op B-rijbewijs?

Indien een camper een MTTM heeft van méér dan 3.500kg dient deze in principe met C1-rijbewijs gereden te worden, tenzij men deze laat 'terugkeuren'. Daarbij maakt men onderscheid tussen wat de camper technisch kan en wat men (gelet op het rijbewijs) wettelijk mag


Een camper met een MTTM van bijvoorbeeld 4.000kg kan dankzij een MWTM van 3.500kg gewoon op B-rijbewijs gereden worden. Zo kan men met een normaal B-rijbewijs toch profiteren van de vele voordelen welke een zwaar chassis biedt (o.a. betere remmen/vering). De camper kan in dit voorbeeld in principe tot 4.000kg beladen worden, maar mag (vanwege het B-rijbewijs) de grens van 3.500kg niet overschrijden. Bij eventuele (incidentele) overbelading blijft u dan altijd binnen de technisch veilige capaciteiten. Eventuele gevolgen bij gewichtscontrole leest u verderop op deze pagina. 

Wat zijn de voordelen van een B-rijbewijs?

+ Geen beperkte maximum snelheid

+ Iedereen met een B-rijbewijs mag er in rijden

+ Gunstiger toltarief (enkele uitzonderingen)

+ Geen automatisch tolkastje nodig

Wat zijn de nadelen van een B-rijbewijs?

- Mag slechts tot max. 3.500kg (wettelijk) beladen worden

C1-rijbewijs

Wat mag ik met mijn C1-rijbewijs rijden?

Met een C1-rijbewijs mag u een camper rijden tot maximaal 7.500kg. Vrijwel alle campers blijven onder dit maximum gewicht.

Welke camper is geschikt voor C1-rijbewijs?

Een camper is geschikt voor C1-rijbewijs indien de MTTM meer is dan 3.500kg (maar lager dan 7.500kg). Hoe het MTTM word bepaald leest u in onderstaande tabel.

Wat kost een C1-rijbewijs?

Het behalen van het C1-rijbewijs bestaat uit een theorie-examen omtrent verkeersregels, administratie en een stukje techniek. Na een korte medische keuring kunt u na enkele praktijklessen afrijden. Bij sommige rijscholen kan dit al binnen één dag! Het behalen van een C1 rijbewijs kost grofweg €1.300,- per persoon. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden om uw C1-rijbewijs te halen in combinatie met aanschaf van een nieuwe of gebruikte camper via Linders Kampeerauto's

Wat is mijn maximum snelheid met C1-rijbewijs?

Indien uw camper op C1-rijbewijs staat geldt binnen Nederland een maximum snelheid van 130km/u, tenzij uw camper voorzien is van een bedrijfsautokenteken (kentekens waarbij de middelste lettercombinatie begint met 'B' of 'V' of te zien aan de code N1SA bij de RDW). In dat geval geldt een maximum snelheid van 80/kmu. 


Wat de snelheid is in het buitenland hangt af van de wetgeving aldaar. Sommige landen baseren het verschil in maximum snelheid op klasse voertuig (personenauto of bedrijfsauto). Andere landen baseren het verschil simpel een MWTM van méér of minder dan 3.500kg. Het verschil personenkenteken of bedrijfsautokenteken kunt u ook terugvinden bij de RDW (ovi.rdw.nl) met de code M1SA voor camper op personenautokenteken en N1SA voor camper op bedrijfsautokenteken. Campers welke vanuit het verleden nog voorzien zijn van een bedrijfsautokenteken zijn om te zetten naar een personenautokenteken.


De meest populaire vakantielanden kennen een maximum snelheid op C1 van zo'n 100-110km/u. In de praktijk rijdt men met de camper toch niet veel harder, dus echt nadelen van de beperkte snelheid vallen erg mee...

Moet ik een tachograaf een rijtijden behouden?

Nee, met een camper voert u geen beroepsgoederenvervoer uit en heeft u dus geen tachograaf nodig en hoeft u geen rijtijden bij te houden. Deze kennis kan u wel worden gevraagd tijdens het C1 theorie-examen. Zolang uw camper als personenauto geregistreerd staat (en niet als bedrijfsauto), mag u binnen Nederland ook gewoon de maximale snelheid van 130km/u aanhouden.  

Is mijn tol duurder/anders?

Dit is afhankelijk van het land waarin u rijdt. In de meeste landen gelden dezelfde tol-regels als bij een camper op B-rijbewijs, omdat u geen beroepsgoederenvervoer verricht. In sommige landen moet u een zogenaamd 'tolkastje' aanvragen indien u camper op C1-rijbewijs staat (o.a. Oostenrijk en Slovenië). In sommige landen, bijvoorbeeld Zwitserland, kan het voorkomen dat u met een camper op C1-rijbewijs qua tol juist voordelig uit bent. 

Wat zijn de voordelen van een C1-rijbewijs

+ Mag tot meer dan 3.500kg beladen worden

Wat zijn de nadelen van een C1-rijbewijs

- In sommige landen beperkte maximum snelheid (valt in de praktijk mee)

- C1-rijbewijs benodigd voor alle mogelijke bestuurders

- Minder gunstig toltarief (enkele uitzonderingen)

- In sommige landen automatisch tolkastje nodig

 
 

Wanneer is een camper geschikt voor B-rijbewijs?

In principe is een camper geschikt voor B-rijbewijs indien deze met zijn "RDW geregistreerd rijklaar gewicht" en zijn "maximum wettelijk toegestane massa" (MWTM) onder 3.500kg blijft. U dient er dan wel op te letten dan u voldoende laadcapaciteit over heeft, want in principe voldoet een camper met een RDW geregistreerd rijklaar gewicht van 3.499kg (en een MWTM van 3.500kg) ook aan deze eis. De daadwerkelijk laadcapaciteit is in dit voorbeeld echter zeer klein (1kg). Bij sommige keuringsstations eist men dat er minimaal 75kg per geregistreerde zitplaats ruimte zit tussen het "RDW geregistreerd rijklaargewicht" en de "maximum wettelijk toegestane massa", hoewel hier momenteel eigenlijk geen wettelijke basis voor is (in onze buurlanden hanteert men deze regeling wél strikt). 


Nieuwe campers:

Wilt u een camper welke tevens inclusief complete belading (kleding, watertanks, tafels, stoelen, fietsen, proviand) en medepassagiers onder 3.500kg blijft? Dan is de vuistregel dat de camper in basis-uitvoering (dus zonder luifel, schotel en andere extra's) qua ledig gewicht over het algemeen niet heel veel meer dan 2.800kg mag wegen. Indien u dan zorgvuldig omgaat met het kiezen van uw opties en accessoires en bewust omgaat met de belading van uw camper kunt u deze inclusief belading onder een gewicht van 3.500kg houden. Een luifel en fietsenrek kunnen zonder zorgen gemonteerd worden bij een dergelijk gewicht, kiest u echter voor een zeer rijke uitrusting met luchtvering en/of levelsystemen dan komt u sneller beladingscapaciteit te kort.


Rekenvoorbeeld:

Basis Lediggewicht    2.750kg

Opties/Accessoires       300kg (gemiddeld minimum, uiteraard erg afhankelijk van uw wensen of uitrustingsniveau camper!)

Rijklaartoeslag              185kg (bestuurder 75kg, 1 alu gasfles, brandstoftank 90% vol, watertank 100% vol in rijmodus, 1 stroomkabel)

Passagier                       75kg

Inboedel                       140kg + (Kleding, proviand, fietsen, campingset, een dergelijke. Uiteraard erg afhankelijk van hoeveel u meeneemt en hoe zwaar de spullen zijn!)

Totaal gewicht           3.450kgU zult ontdekken dat er eigenlijk maar weinig campers zijn welke onder dit gewicht blijven, hoe komt het dan dat zoveel grote campers op B-rijbewijs staan? 

Dat komt omdat vele mensen hun camper laten terugkeuren. Dit heeft voordelen, maar echter ook risico's. Hoe dit werkt lees u in onderstaand item. 


Gebruikte campers:

Wilt u een camper welke tevens inclusief complete belading (kleding, watertanks, tafels, stoelen, fietsen, proviand) en medepassagiers onder 3.500kg blijft? Omdat de RDW geregistreerde gewichten niet altijd op dezelfde manier geregistreerd worden, moet u eigenlijk niet blindelings uit gaan van deze gewichten. De enige manier om te bepalen of een gebruikte camper geschikt is voor B-rijbewijs is deze op een weegbrug te zetten om te kijken hoeveel laadcapaciteit daadwerkelijk aanwezig is. In de praktijk zijn er maar weinig campers welke inclusief opties, personen en belading onder 3.500kg blijven. Over het algemeen is het RDW geregistreerd ledig gewicht het basis lediggewicht zonder opties en accessoires. Zoals bovenstaand rekenvoorbeeld laat zien is de grens over het algemeen rond de 2.800kg lediggewicht, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid/soort opties en accessoires en hoeveel u meeneemt. Bij een gebruikte camper (men name ingevoerde campers) is het ook de vraag of het RDW geregistreerd ledig gewicht ook inderdaad het basis lediggewicht is. 


Hoe komt het dan dat toch zoveel grote campers op B-rijbewijs staan? Dat komt omdat vele mensen hun camper laten terugkeuren. Dit heeft voordelen, maar echter ook nadelen. Hoe dit werkt lees u in onderstaand item. 

 
 

Uw camper laten terugkeuren naar B-rijbewijs?

Veel mensen met een camper waarbij de laadcapaciteit niet erg groot is kiezen voor een zwaardere chassisvariant. Dit betekent dat de camper bijvoorbeeld technisch beladen mag worden tot 4.000kg (of meer/minder). Dit gewicht noemt men de "maximum technisch toelaatbare massa" (MTTM). In principe betekent dit dat men niet meer met een B-rijbewijs in deze camper mag rijden... of toch wel? U kunt een camper op een zwaarder chassis namelijk terug laten keuren. Dit betekent dat men onderscheidt maakt in wat de camper technisch kan en wat u vanwege uw rijbewijs wettelijk mag. Men zegt bijvoorbeeld dat een camper met een "maximum technisch toelaatbare massa" van 4.000kg een "maximum wettelijk toegestane massa" krijgt van 3.500kg. Dit betekent dat u ondanks het zware chassis toch met uw B-rijbewijs in deze camper mag rijden. Echter betekent het ook dat u deze camper, hoewel hij het technisch kan hebben, niet zwaarder mag beladen dan 3.500kg. 


Veel mensen doen dit zodat ze bij eventueel (al dan niet onbewuste/incidentele) overbelading altijd voldoen aan de technische capaciteit. Buiten het feit dat een camper op een zwaarder chassis vaak krachtige remmen en veren heeft, loopt u ook minder risico op boetes bij eventuele overbelading. Wanneer u tevens over het technisch toelaatbare gewicht gaat kunnen de boetes hoger zijn dan wanneer u alleen over het wettelijk toelaatbare gewicht heen gaat. Dit kan echter verschillen van land tot land. Veel mensen die kiezen voor een camper met een zwaarder chassis laten deze terugkeuren naar B-rijbewijs en nemen genoegen met de zeer beperkte "wettelijke" beladingscapaciteit. Het risico wat zij nemen is een eventuele bekeuring bij staandehouding wanneer men over de "maximum wettelijk toegestane massa" heen gaat. Een camper waarbij er tevens sprake van tevens "technische overbelading" raden wij ten zeerste af!

Voordelen van een zwaar chassis:

+ Meer beladingscapaciteit

+ Mogelijkheid tot upgraden naar C-rijbewijs*

+ Hogere restwaarde

+ Veelal krachtige remmen en veren (vaak vanaf 4.000kg)


Nadelen van een zwaar chassis:

- Duurder

- Zwaarder

Voordelen van een camper op B-rijbewijs:

+ Geen beperkte maximum snelheid

+ Iedereen met een B-rijbewijs mag er in rijden

+ Gunstiger toltarief (enkele uitzonderingen)

+ Geen automatisch tolkastje nodig


Nadelen van camper op B-rijbewijs:

- Mag slechts tot max. 3.500kg beladen worden

Voordelen van een camper op C-rijbewijs:

+ Mag tot meer dan 3.500kg beladen worden


Nadelen van camper op C-rijbewijs:

- In sommige landen beperkte maximum snelheid

- C-rijbewijs benodigd voor alle bestuurders

- Minder gunstig toltarief (enkele uitzonderingen)

- In sommige landen automatisch tolkastje nodig

Er zijn dus veel verschillende gewichten waar u mee te maken kunt hebben. Ook zijn er veel verschillende chassis leverbaar in de camper wereld. Zo zijn er chassis van 3.300kg, 3.500kg, 3.750kg, 3.800kg, 4.000kg, 4.250kg, 4.500kg, 5.000kg en 5.500kg. Het is belangrijk om te beseffen dat er verschil zit in wat technische gewichten en wettelijke gewichten. Deze hoeven namelijk niet gelijk te zijn. 

Jane Doe - Another Company, LLC

 
 

Boetes & Dekking verzekering bij overbelading

Let op de voorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij!

Indien u uw camper op B-rijbewijs registreert en uw camper weegt inclusief belading dichtbij 3.500kg of soms zelfs iets meer, dan is het van belang om goed uit te zoeken hoe uw verzekering hiermee om gaat. Veel verzekeringen sluiten dekking namelijk uit bij overbelading. Toch zijn er verzekeraars zoals camperverzekeraar Aveco (en deels NKC) welke expliciet toezeggen dekking te zullen behouden bij eventuele overbelading. Men maakt hierin dan wel duidelijk onderscheid in technische overbelading en wettelijke overbelading. Men dekt alleen tot zover uw camper technisch ook aan kan. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij hoe zij omgaan met eventuele overbelading. 

Wat is het verschil tussen een Light-chassis en een Heavy-chassis?

Veelal zijn campers op verschillende chassis leverbaar. Met een juiste keuze voor het juiste chassis bepaalt u onder andere tot welk gewicht u uw camper technisch mag/kan beladen. Over het algemeen worden chassis onder 3.950kg Light-chassis genoemd en chassis vanaf 3.950kg Heavy-chassis (voorheen 'Maxi'-chassis). Deze Light- en Heavy-chassis zijn er met verschillende beladingscapaciteiten (MTTM) afhankelijk van uw wensen. Meer informatie over de verschillende Chassisvarianten leest u via onderstaande link

 

Boetebedragen bij (wettelijke-, niet-technische-) overbelading van een camper

Onderstaand treft u een overzicht van boetebedragen welke gelden in enkele Europese landen (d.d. 2013). Let op, onderstaande boete bedragen gelden uitsluitend indien u de "maximum wettelijk toegestane massa" (MWTM) overschrijd. Indien u tevens de "maximum technisch toegestane massa" (MTTM) overschrijd kunnen boetebedragen veel hoger uitvallen en mag u in het ergste geval niet verder rijden. Boetebedragen zijn zonder eventuele marge/correctie welke veelal wordt toegepast. De grote van deze marge/correctie verschilt per land maar ligt veelal tussen de 5% á 10%. 

Bron: Promobil 2013  |  Uit onderstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend  |  Raadpleeg altijd de actuele wet- & regelgeving van het land van bestemming

Denemarken 

Per procent overbelading is de boete tussen €10,- en €20,-

De boete wordt zowel aan de bestuurder als aan de eigenaar van de Camper opgelegd


Duitsland 

De onderstaande tabel geld voor Campers tot 7500 kg.

· Tot 5 % €10,-

· Boven 10% €30,-

· Boven 15% €35,-

· Boven 20% €90,-

· Boven 25% €140,-

· Boven 30% €235,-


Frankrijk

Boetes vanaf €135,- en nemen toe naar mate de overlading in een hogere categorie valt


Italië

· Van 5 tot 10 % een boetebedrag tussen €39,- en €135,-

· Van 10% tot 20% een boetebedrag tussen €80,- en €318,-

· Vanaf 30% overbelading ligt het boetebedrag tussen de €398,- tot €1.569,-

Kroatië

Boetes vanaf €40,-  en nemen toe naar mate de overlading in een hogere categorie valt


Nederland 

10% overbelading €120,-

Bij meer dan 10% neemt het boetebedrag toe met een maximum van €400,-


Oostenrijk

Boetes vanaf 2% overbelading

Van €36,- tot €2.180,-  afhankelijk van de mate van overlading


Zwitserland

Campers met een MWTM van 3500 kg.

· Tot 100kg kost €83,-

· Meer dan 200kg kost €166,-


Campers met een MWTM van meer dan 3500 kg

· Van 100 tot 1.000kg kost €210,-


Spanje 

Bij een overbelading van 6 tot 15% geldt er een boete tussen €300,- en €400,-

Tussen 15 en 25% geldt er een boete tussen €1.500,- en €2.000,-

Boven 25% geldt er een boete tussen €300,- en €4.600,-


 
 

Detailniveau: Welke gewichten zijn er allemaal?

Veel mensen denken dat er eigenlijk maar twee gewichten zijn... het ledig gewicht van een camper en het rijklaar gewicht. Helaas is niets minder waar. In totaal zijn er 8 verschillende ledig- en rijklaargewichten. Dit komt omdat beide gewichten anders berekend kunnen worden en ook overheidsinstanties gaan inconsequent om met welk gewicht men nu ziet als ledig- of rijklaargewicht. Hieronder een korte samenvatting. Let goed op het verschil tussen de termen 'werkelijke' gewichten en 'wettelijke' gewichten. 

Belangrijkste campergewichten
 
Maximaal technisch toegestane massa
Afkorting: MTTM

Het maximum gewicht wat de camper mag wegen gekeken naar de technische cappaciteiten, dus niet naar registratie of rijbewijs. Dit gewicht staat op uw kentekenbewijs. Bij oudere campers kan het zijn dat er op het kentekenbewijs een lagere MTTM staat geregistreerd dan dat er werkelijk technisch mogelijk is. Kijk dan naar de as-lasten van de voor- en achteras. Deze twee gewichten gecombineerd geven vaak een indicatie of dit daadwerkelijk het geval is. 

Maximaal wettelijk toegestane massa
Afkorting: MWTM


Het maximum gewicht wat de camper mag wegen gekeken naar de wettelijke toelaatbaarheid. Staat de camper geregistreerd op B-rijbewijs, dan mag de camper dus maximaal tot 3.500kg (of nog minder) beladen worden, ondanks dat het chassis wellicht technisch meer cappaciteit heeft. De MTTM kan dus hoger zijn dan de MWTM, maar de MWTM kan nooit hoger zijn dan de MTTM. 


Bijvoorbeeld: Een camper met een MTTM van 4.000kg kan soms teruggekeurd worden naar een MWTM van 3.500kg. Zo kunt u met een B-rijbewijs een camper besturen met een MTTM hoger dan 3.500kg, echter zult u qua belading officieel deze niet zwaarder mogen beladen dan de MWTM aangeeft (in dit voorbeeld 3.500kg).


Indien uw MTTM hoger is dan de MWTM kunt u deze bij het RDW laten verhogen.

Indien de MTTM hoger is dan 3.500kg en het rijklaargewicht minder is dan 3.500kg, dan kunt u de MWTM bij het RDW verlagen naar 3.500kg.

Hiervoor kunt u een formulier (aanpassen MWTM) opvragen bij het RDW.

Werkelijk basis rijklaargewicht:

Het werkelijke rijklaargewicht "Basis" is het basisgewicht van de camper in rijklare toestand, berekent aan de hand van de brochure. Raadpleeg de brochure voor de toegestane afwijking en voetnoten van deze massa.


Normaliter is het rijklaargewicht inclusief 1 bestuurder van 75kg, brandstank met standaard inhoud 90% gevuld, 20l schoonwater, 1x aluminium gasfles en standaard bekabeling. 


LET OP: Fabrikanten hanteren een mogelijke procentuele afwijking t.o.v. specificaties in de folder

Werkelijk af-fabriek rijklaargewicht:


Het werkelijk rijklaargewicht "Af-Fabriek" is het basisgewicht van de camper in rijklare toestand inclusief opties af-fabriek aan de hand van de brochure. Raadpleeg de brochure voor de toegestane afwijking en voetnoten van deze massa.


LET OP: Fabrikanten hanteren een mogelijke procentuele afwijking t.o.v. specificaties in de folder

Werkelijk totaal rijklaargewicht:


Het werkelijk rijklaargewicht "Totaal" is het basisgewicht van de camper in rijklare toestand inclusief opties af-fabriek en later gemonteerde opties aan de hand van brochures en aanvullende documentatie. Raadpleeg de brochure en aanvullende documentatie voor de toegstande afwijking en voetnoten van deze massa.


LET OP: Fabrikanten hanteren een mogelijke procentuele afwijking t.o.v. specificaties in de folder

Wettelijk rijklaar gewicht:
RDW geregistreerde rijklaar gewicht


Het wettelijk rijklaargewicht is het rijklaargewicht volgens 'de wetgever' (dus zoals het op kenteken komt te staan). Wat het wettelijke rijklaargewicht is hangt af van de datum van toelating.


Campers t/m 31 december 2017

Indien een camper op basis van een CVO/COC in Nederland geregistreerd wordt, dan krijgt men op het kenteken een rijklaargewicht geregistreerd wat deze camper in basis uitvoering (excl. opties/accessoires) weegt. Weegt de camper in basis uitvoering in rijklare toestand bijvoorbeeld 2.950kg, dan wordt dit gewicht normaliter op kenteken geregistreerd als rijklaar gewicht, ondanks eventuele opties af-fabriek of later gemonteerde accessoires. Dit is dus normaliter het RDW geregistreerd rijklaar gewicht! 


LET OP: Fabrikanten hanteren een mogelijke procentuele afwijking t.o.v. specificaties in de folder


Campers vanaf 1 januari 2018

Campers waarbij vanaf 1 januari 2018 een CVO/COC afgegeven word staat zowel het het rijklaargewicht in basis-uitvoering vermeld als het rijklaargewicht af-fabriek. Beide gewichten worden door het RDW geregistreerd. Tot heden is het echter zo dat het rijklaargewicht in basisuitvoering dient als het 'wettelijk rijklaar gewicht'. Weegt een camper volgens COC/CVO in basisuitvoering 2.900kg, dan zal heden dit gewicht als RDW geregistreerd rijklaar gewicht dienen.


LET OP: Fabrikanten hanteren een mogelijke procentuele afwijking t.o.v. specificaties in de folder


LET OP: Het RDW kan in sommige gevallen tijdens de keuring een herweging eisen. Dan wordt het gewicht registreerd wat aan de hand van deze weging wordt geregistreerd. Het is bij een ingevoerde camper altijd de vraag welk gewicht het RDW heeft geregistreerd op het kenteken bewijs. Daarom zeggen de op het kenteken geregistreerde gewichten eigenlijk niks zinnigs over de daadwerkelijke beladingsmogelijkheden. 


Bij een geïmporteerde camper kan dit het rijklaargewicht volgens het CVO/COC zijn, maar deze kan ook ingevoerd zijn zonder deze papieren. Op dat moment wordt de camper opnieuw gewogen. En dan is het maar de vraag in welke staat de camper zich toen bevond (alle tanks vol, of juist alle accessoires gedemonteerd?). De enige mogelijkheid om een correct beeld te krijgen van een geïmporteerde camper is... naar de weegbrug. Hierdoor kunnen geïmporteerde campers soms ook duurder uitvallen in wegenbelasting t.o.v. de origineel Nederlands geleverde campers. 

Werkelijk ledig gewicht:


Het werkelijk lediggewicht is het gewicht berekend aan de hand van de brochure en deze moet dus tamelijk overeenkomen met het daadwerkelijke gewicht van de camper. Raadpleeg de brochure voor de toegestane afwijking en voetnoten van deze massa. Ook dit gewicht is op te delen in een "Basis lediggewicht" (ledigvoertuig in basisuitvoering), "Af-fabriek lediggewicht" (ledig voertuig incl. af-fabriek opties) en een "Totaal lediggewicht (ledigvoertuig incl. opties af-fabriek en later te monteren opties). 


LET OP: Fabrikanten hanteren een mogelijke procentuele afwijking t.o.v. specificaties in de folder

Wettelijk ledig gewicht:
RDW geregistreerd ledig gewicht
Het wettelijk ledig gewicht is het wettelijk rijklaar gewicht minus 100kg. Dit maakt dus het RDW geregistreerd ledig gewicht! Dit is dus een fictieve berekening, want de mindering van 100kg wordt op elke camper toegepast. 

LET OP: Fabrikanten hanteren een mogelijke procentuele afwijking t.o.v. specificaties in de folder