Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Welk gewicht kan mijn camper aan?

Oftewel; welke "Maximum Technisch Toegestane Massa" (MTTM) kies ik...

 

Wat is het verschil tussen
een "Light-/Heavy-" en een "AL-KO"-chassis
bij een camper?

Een camper is leverbaar met verschillende chassisvarianten. Vaak ziet u termen als een Light-, Heavy- (voorheen Maxi-) of AL-KO chassis bij een camper staan. Maar wat betekend dit, wat zijn de verschillen en wat zijn de voor- en nadelen? Dat leest u hieronder...


Het chassis van een camper meerdere kent technische kenmerken. Zo heeft iedere camper zijn eigen toegestane massa, maar ook zit er verschil in de hoogte van een chassis, de spoorbreedte en veringssystemen. Bij veel campermerken (zoals bijvoorbeeld Knaus en Carthago) kunt u kiezen uit meerdere varianten. Gezien het overgrote deel van de campermarkt zijn campers baseert op een Fiat Ducato onderstel, zoomen we bij onderstaande informatie verder in op de Fiat Ducato... Uiteraard zijn er ook campers met een ander onderstel, zoals Ford (Transit), Renault (Master), Mercedes (Sprinter) en Volkswagen (Transporter). Voor deze en andere modellen geldt dat onderstaande informatie kan afwijken. 


Een Light- of Heavy-chassis?

Een Light- of Heavy-chassis zegt iets over de maximum technisch toegestane massa (hoe zwaar de camper beladen mag worden), maar zegt niks over de constructie van het chassis. Een Light-chassis is leverbaar in diverse beladingsvariaties tot maximaal 3.850kg. Een Heavy-chassis (dit heette tot 2007 Maxi-chassis) heeft verschillende beladingsvariaties vanaf 4.000kg.  


Een AL-KO chassis?

Een veel voorkomend misverstand is dat een AL-KO chassis iets zegt over de beladingscapaciteit, dit is echter niet het geval. Een AL-KO chassis zegt niks over hoe zwaar de camper beladen mag worden, maar zegt iets over de constructie van het chassis. Onder andere over welke remmen, vering, materialen, spoorbreedte en chassishoogte er gebruikt is. 

 

Verschil tussen een Light- / Heavy-chassis...
Maximum Technisch Toegestane Massa (MTTM)

Het verschil tussen een Light-chassis en een Heavy-chassis...

De toegestane massa betekend eigenlijk hoe zwaar u het chassis (technisch) mag beladen. Niet elk chassis kan evenveel gewicht aan. Vaak zijn er chassis met gewichten tussen 3.300kg en 5.500kg leverbaar, maar hogere en lagere gewichten kunnen ook voorkomen. De termen Light-chassis en Heavy-chassis geven een indicatie van het gewicht wat een chassis technisch aan kan. Met een Light-chassis heeft u vaak een chassis wat maximaal 3.850kg (of minder) kan dragen. Vaak heeft u hierin de keuze tussen een chassis van 3.500kg, 3.650kg, 3.750kg en 3.850kg. Indien u kiest voor een Heavy-chassis dan kunt u vaak 4.000kg of meer laden. U heeft dan vaak de keuze uit 4.000kg, 4.250kg, 4.500kg, 5.000kg of 5.500kg. 


Een Heavy-chassis is technisch ook daadwerkelijk anders dan een Light-chassis. Zo heeft een Heavy-chassis een meer solide uitgevoerd platform en aandrijflijn. Bovendien heeft een Heavy-chassis grotere remmen waardoor er vaak dan standaard al een grotere inch-maat velg wordt toegepast met een andere steek-maat (16" i.p.v. 15").


Met uw B-rijbewijs mag u een camper besturen welke wettelijk niet zwaarder geladen mag worden dan 3.500kg. Het kan echter voorkomen dat de camper technisch zwaarder beladen mag worden. Dit wordt vaak gedaan door het zogenaamde terugkeuren, waarbij men onderscheid maakt tussen wat de camper technisch kan en wat u wettelijk mag. Op uw kentekenbewijs staat dan vaak een "Maximum technisch toegestane massa" (MTTM) van bijvoorbeeld 4.000kg, maar staat tevens een "Maximum wettelijk toegestane massa" (MWTM) van 3.500kg. De camper kan dus technisch gezien 4.000kg aan, maar u mag in dit geval niet zwaarder beladen dan 3.500kg, zodat u tóch met een B-rijbewijs mag rijden. Desondanks profiteert u toch van de voordelen welke een zwaar chassis biedt. 


Meer weten over verschillen tussen een camper op B-rijbewijs en C-rijbewijs leest u hier.


MTTM = Maximum Technisch Toegestane Massa

In hoeverre de camper technisch beladen mag worden (afhankelijk van chassis)


MWTM = Maximum Wettelijk Toegestane Massa

In hoeverre de camper wettelijk beladen mag worden (afhankelijk van rijbewijs)


Bij veel merken kunt u (soms tegen meerprijs) kiezen uit diverse Light- of Heavy-chassis. Lichtgewicht campers zijn soms niet met Heavy-chassis leverbaar en zwaardere campers staan soms standaard al op een Heavy-chassis. Let echter goed op, er worden nog altijd campers aangeboden op Light-chassis terwijl u met uw belading en accessoires reëel gezien een Heavy-chassis benodigd zou hebben. Ons advies is om in geval van twijfel altijd een Heavy-chassis te kiezen en deze al dan niet te laten terugkeuren. Uiteraard is voor zwaardere camper het behalen van het C-rijbewijs ook een optie. Wij adviseren u graag...

 
 

Welke chassis heb ik nodig?

Eigenlijk is het verstandig om altijd minimaal 800kg verschil te houden tussen het ledig gewicht (van de kale basis uitvoering zonder opties/belading) en de technisch toegestane maximum massa. Dit wil dus zeggen dat...


  • Lediggewicht 2.500kg: Advies min. 3.300kg MTTM
  • Lediggewicht 2.700kg: Advies min. 3.500kg MTTM
  • Lediggewicht 2.900kg: Advies min. 3.700kg MTTM
  • Lediggewicht 3.000kg: Advies min. 3.800kg MTTM
  • Lediggewicht 3.200kg: Advies min. 4.000kg MTTM
  • Lediggewicht 3.450kg: Advies min. 4.250kg MTTM
  • Lediggewicht 3.700kg: Advies min. 4.500kg MTTM
  • Lediggewicht 4.200kg: Advies min. 5.000kg MTTM
  • Lediggewicht 4.700kg: Advies min. 5.500kg MTTM


Uiteraard is deze keuze afhankelijk van uw belading en opties/extra's. Ook speelt mee of u uw camper op B-rijbewijs of C-rijbewijs wilt registreren. Houdt ook rekening met de individuele aslasten van met name de achteraslast. Twijfelt u over welk chassis de meest verstandige keuze is bij uw wensen? Wij helpen u graag verder in onze showroom om samen met u de juiste keuze te maken. Een advies op maat is altijd beter dan een algemene schatting. 

Bereken welk chassis u nodig heeft!

In onderstaand rekenvoorbeeld ziet u een voorbeeld berekening, waarbij berekend word wat het uiteindelijke gewicht van een camper zal zijn. Op basis daarvan kunt u bepalen welke chassisvariant het beste bij u past.


Rekenvoorbeeld:

Basis Lediggewicht    3.000kg

Opties/Accessoires       350kg (uiteraard erg afhankelijk van uw wensen)

Rijklaartoeslag              185kg (volgens DIN norm)

Passagier                       75kg

Inboedel                        140kg + (uiteraard erg afhankelijk van uw wensen)

Totaal gewicht           3.750kg


In bovenstaand voorbeeld zou dus een chassis geadviseerd zijn met een "maximum technisch toegestane massa" van tenminste 3.750kg. Ga goed na hoeveel kilo's aan opties en accessoires toevoegd bij het configureren van uw nieuwe camper. Uw dealer kan u op basis van de prijslijst een gedetailleerde gewichtsberekening maken. Denk daarnaast goed na hoeveel inboedel u meeneemt. Denk hierbij aan kleding, proviand, fietsen, campingspullen, stroomhaspels, oprijblokken en meer. Overweeg ook of u uw camper op B- of C-rijbewijs wilt registreren en zet beide voor- en nadelen naast elkaar...

De minimale beladingscapaciteit* waar fabrikanten rekening mee moeten houden in vastgesteld in een uniforme Europese DIN norm. Deze norm gaat er van uit dat er in ieder geval voldoende beladingsmogelijkheden moeten zijn voor een bestuurder van 75kg, plus 10kg persoonlijke bagage, plus 10kg universele bagage per strekkende meter camper. Voor elke passagier moet u wederom rekenen met 75kg per persoon, plus 10kg persoonlijke bagage. Bij het rijklaargewicht inclusief opties dient u voor een reisgezelschap bestaande uit twee personen dus minimaal rekening te houden met 165kg aan extra belading. Namelijk 75kg voor de passagier (de bestuurder is reeds meegeteld in het rijklaargewicht), voor beide 20kg persoonlijke bagage (2x10kg) en volgens 70kg aan universele belading (namelijk 7m camperlengte x 10kg). Let op, dit is een minimum beladingscapaciteit, in veel gevallen nemen mensen meer mee dan het minimum waar fabrikant tenminste naar moeten bouwen.

*Let op, bovenstaande DIN norm is een regeling omtrent de effectieve beladingscapaciteit. Luifels, zonnepanelen, water, brandstof en overige accessoires aan het voertuig mogen hierin niet worden meegerekend. Het DIN-advies betreft de laadcapaciteit vanaf deze situatie. M.a.w.: zet uw camper onbeladen op de weegbrug met  90% brandstof en watertank 100% gevuld in rij-modus, (veelal 20l). Het in deze situatie gegeven gewicht is het grens waar vanaf bovenstaande regelgeving berekend moet worden.
 
 

"Maximum Technisch Toegestane Massa" (MTTM) bij een gebruikte camper...

Voor de MTTM van een gebruikte camper geldt in principe bovenstaande informatie indentiek. De MTTM kunt u terugvinden op het kentekenbewijs van de camper of via het RDW (ovi.rdw.nl) onder het kopje 'Gewichten'. Echter komt het voor dat bij oudere campers en vaak import-campers een lager MTTM vermeld staat op kenteken dan eigenlijk mogelijk is. Dit komt omdat bovengenoemd fenomeen 'Terugkeuren' destijds nog niet mogelijk was of omdat de camper bij invoer vanuit het buitenland niet correct is ingevoerd. Zo zijn er veel wat oudere campers voorzien van een Heavy-chassis (voorheen veelal Maxi-chassis genoemd) welke technisch tot +/-4.000kg beladen kunnen worden, terwijl er slechts 3.500kg MTTM op kenteken vermeld staat. 


Of de camper dan tóch voorzien is van een Heavy-/Maxi-chassis kan men kijken naar technische aspecten zoals formaat remschijven en steekmaat van de velgen. Om een indicatie te krijgen van de daadwerkelijke technische laadcapaciteit kunt u de aslasten van de voor- en achter-as bij elkaar optellen. Komt deze 'Gecombineerde as-last' (in geval van een Fiat Ducato) hoger uit dan 3.950kg, dan is de camper zeer waarschijnlijk voorzien van een Heavy-/Maxi-chassis. In sommige gevallen kan de camperfabrikant een verklaring afgegeven waarmee de RDW een hoger MTTM kan bijschreven op het kentekenbewijs van de camper. Deze verklaring kunt u opvragen bij de dealer van uw campermerk (bij oudere campers is dit soms niet meer mogelijk). Alleen de camperfabrikant kan deze verklaring afgeven, niet de fabrikant van het onderstel (bijvoorbeeld Fiat) of het chassis (bijvoorbeeld AL-KO). Aangezien de camperfabrikant de laatste technische aanpassingen uitvoert aan het voertuig, moet deze garant staan voor de opgegeven technische specificaties. Verklaringen vanuit de fabrikant van het onderstel en chassis zullen door het RDW dan ook veelal niet geaccepteerd worden. 


Let op, de gecombineerde aslast betekend niet automatisch dat de camper technisch tot deze waarde beladen mag worden. 

In sommige gevallen zit er een marge tussen de gecombineerde aslast en de maximaal af te geven MTTM.